Aloiteltiin viime viikolla toista kouluprojektiamme. En ole siitä vielä tainnut kertoilla tarkemmin, joten ajattelin että pikku päivitys senkin suhteen voisi olla paikallaan.

Eräs paikallinen mekatroniikan opiskelija nimeltä Julia tekee tällä hetkellä diplomityötään tuolla koululla ja meidät on nakitettu auttamaan sitä. Julia tekee hommia kahdella erilaisella työstökoneella, joilla se työstää sellaisia kovia teräskappaleita tutkiakseen, että minkälaisella poranterällä saa parhaimman laadun. Eli sillä on 3 erilaista terää, joiden eroja se tutkii. Käytännössä sillä on 8 kpl teräspalikoita, joista se aina viistää palan pois eri terällä ja sitten tarkastelee minkälainen pinnankarheus siihen viistettyyn pintaan jää. Olen aika huono selitteleen tälläisiä asioita näin kirjallisesti, mutta toivottavasti tajusitte.

Koska niitä palikoita on 8 ja jokaiselle tehdään monta työvaihetta, on homma aika hidasta. Käytännössä jokainen palikka täytyy aina laittaa koneeseen, odotella että kone sorvailee siitä muutaman millin pinnasta pois, ottaa palikka pois koneesta ja kuivata se. Sen jälkeen siitä sorvatusta pinnasta mitataan 4 eri kohtaa pinnankarheus ja sen jälkeen Julia vielä tutkii jollain erikoismikroskoopilla sitä pinnankarheutta tarkemmin ja ottaa siitä tarkkoja lähikuvia. Se, missä me nyt sit autetaan Juliaa on noissa ensimmäisissä työvaiheissa. Jaettiin Timon kanssa hommat niin että se hoitaa sen sorvauspuolen ja minä sitten mittailen niistä ne pinnankarheudet koska noissa työvaiheissa menee eniten aikaa pelkästään odotteluun.

Tehtiin me sille jo valmiiksi jonkin verran taulukoita tuloksista, joista se Julia sitten anaysoi diplomityössään tarkemmin. Mutta me siis lähinnä vaan ollaan sen apulaisina jotta sille jää enemmän aikaa kirjoittamiseen.