Jenni
28.02.2007 - 15:40
"Olikos kallis tuo sushi-paikka? Näyttää näppärältä, että voi ottaa mikä näyttää hyvältä sen sijaan että jonkun ihme nimen mukaan valitsis. :D"
 
---
 
Olihan se aika kallis se lounasaika, 9,80€. Mutta verrattuna siihen mitä sushi Suomessa maksaa niin olihan tuo aika halpa. Ja sai tosiaan maistella ihan rauhassa kaikkee kummallista mitä halusi, ei tarvinnut koko lautasellista syödä jos ei maistunut. Vaikka hinta olikin aika suolainen niin tulipahan ainakin maha täyteen. :)
 
Jep jep. Koululla taas ollaan. Käytiin äsken tuolla kyselemässä proffilta et mitäs me nyt sit tehtäis niiden meidän projektien kanssa, kun meillä ei vieläkään ole oikein hajua et mitä meidän päiden menoksi on suunniteltu. Yksi proffista joiden kanssa meidän pitäisi kanssa tehdä hommia on edelleen sairaslomalla, niin ei oikein vielä tänään saatu mitään päätöksiä kuitenkaan aikaiseksi. Tullaan huomenna uudestaan, lupasi siihen mennessä kehitellä jotain.
 
Yksi mahdollinen projekti liittyisi konenäköön ja robotiikan yhdistämiseen. Eli siis kamera, jonka lähettämää dataa robotti hyödyntäisi liikkeissään. Kuulostaa mielenkiintoiselta, se me varmaan otetaan kun ei ne muut ihan niin mielenkiintoisilta oikein kuulostanut, sikäli kun edes tajusin mistä se proffa puhui..
 
Niin ja harmikseni joudun toteamaan että en sittenkään ole köyhö opiskelija. Mutta olen onneksi riittävän köyhä, etten joudu palauttamaan kuin yhdet opintotuet viimevuodelta. Äippä, ne muuten  pitää palauttaa sit tän kuun loppuun mennessä, ettei tule 15% korkoa! Täytyy sopia jos joku viikonloppu tulisin koululle skypettään, niin pystyisi halvemmalla keskusteleen.
 
Seuraavaksi yleisiä huomioita paikallisten kierrätyksestä.
Täällä lajitellaan kaikki mahdollinen, myös muovi mitä Suomessa ei kerätä. Muovin lisäksi biojäte, metalli, paperi, tumma / kirkas lasi ja sekajäte. Tässä nyt ei ole mitään outoa, mutta keräysjärjestelmä sen sijaan on aika persoonallinen. Jokaisen joka tahtoo kuulua jätteenkeräyksen piiriin, pitää ostaa kaupasta tietynlaisia ja tietynvärisiä pusseja jokaiselle jätteelle. Muovijätteelle on keltainen säkki, sekajätteelle musta, biojätteelle paperipussi jne. Ja sitten on keräyspäivät jolloin kaupunki jätteitä käy keräilemässä.
 
Se mikä tässä on oudointa/erilaista kuin Suomessa, niin täällä ei ole mitään sellaisia jätteiden jättöpaikkoja, mihin nuo jätesäkit sit kuskattaisi, vaan jokainen nostaa sen kadunvarteen portin pieleen tms, josta roska-auto ne nappaa mukaansa. Biojätteet käydään noukkimassa kerran viikossa, muovia ja sekajätettä kerran kahdessa viikossa.
 
Sekajätteiden vähentämiseksi täällä on aika jännä systeemi. Ne jätesäkit jotka keräysautot hyväksyy on ihan sikakalliita, jotain 5€/kpl. Muut pussit on paljon halvempia, eli kierrättämällä säästää kongreettisesti rahaa täällä. Aika hyvä idea. Tosi monien talojen pihoissa näkyy kuitenkin avokomposteja, koska se tulee halvemmaksi kuin aina ostaa kaupasta niitä tiettyjä biojätepusseja...
 
Asiasta toiseen, on se jännä kuinka täällä julkinen liikenne toimii, vaikkei täällä ole kuin n. 45 000 asukasta. Täällä kertamaksu on 0,90€ ja päivälippu maksaa 1,60€. Eli on halvempaa ostaa päivälippu jos tarttee mennä kaksikin kertaa päivässä bussilla. Esim koululle ja takas. Mutta sen lisäksi kuukauslippu maksaa 12€. Siis 12€! Rajattomalla käyttömahdollisuudella! Siis mikä siinä on et kaikkialla muualla maailmassa tuntuu olevan jotain järkeä käyttää julkisia PAITSI Suomessa. Jyväskylässäkin taas nousi se maksu, 2,70€ kertamaksu.... ihan älytöntä. ja kuukausilippukin jotain....60€...?
Saisivat tulla Jyväskylän liikenteeltä käymään täällä ja ottaan vähän oppia siitä kuinka julkisen liikenteen pitäisi toimia. Ainut miinus mikä täällä on, on se et sunnuntaisin paikallisbussit ei liiku ollenkaan. Mut sunnuntaisin täällä ei muutenkaan ole mikään kauppa tai putiikki auki, et ei sillein hirveästi ole syytäkään körötellä.
 
Ainiin, kaikki Jennit, laittakaahan vaikka sukunimen eka kirjain mukaan kun kommentoitte tänne. Tunnen aivan liikaa Jennejä enkä koskaan ole ihan varma kuka teistä se milloinkin on jos kommentoijan nimenä lukee vain pelkkä etunimi. Kiitoksia!